Slik lager du espresso
God espresso er ikke
så vanskelig å lage, så lenge det gjøres riktig. Her er syv ting du må
huske på, for å kunne tilberede den perfekte espressoen.
1.
Les maskinens bruksanvisning nøye. Kontroller at temperaturen er ca 90°C og trykket 9 bar. Avvik må justeres. Maskinen må få tid til å varmes opp før du starter!2.
Når kvernen er riktig justert, males kaffen. Dosér ca 7 g kaffe i en ren filterholder (også kalt bajonett eller “grip”) til ca 30 ml væske.

3.
Press kaffen i filterholderen med et forsiktig trykk for å få en jevn overflate. Gi filterholderens nedre del et lett slag med baksiden av stapperen, slik at kaffekorn som ligger langs veggene i filterholderen ristes ned på kaffe-kaken. Pakk deretter de finmalte kaffekornene tett sammen med et 15 kilos trykk, slik at kaffen blir kompakt og kan yte jevn motstand når vannet presses gjennom. Øv gjerne på badevekten! Fjern kaffe som måtte ligge igjen på kantene av filterholderen og sett den på plass. Pass på arbeidsstillingen når du pakker kaffen, slik at du unngår å overbelaste sener i håndledd og arm.4.

5.
Dersom
det skal lages to kopper, brukes tokopps-filteret og dobbel mengde
kaffe. Som regel er det lettere å få til en fin crema på espressoen når
man benytter tokoppsfilteret. Dette har sammenheng med hvordan vannet
presses gjennom kaffen i filterholderen. Tilberedningstiden er den samme
om det tilberedes enkel eller dobbel espresso.
6.
Kontroller
at fargen på cremaen er nøttebrun, gjerne marmorert med dypere
“tigerstriper”. Servér med det samme. Skal du lage espresso til flere
personer, er det viktig at du serverer én og én kopp etter hvert som de
blir ferdige. Ikke samle flere kopper for å servere dem samlet.
Espressoen skal drikkes umiddelbart.
7.
Filterholderen
lar du stå i maskinen til neste kopp skal tilberedes. Slå ut den gamle
kaffe-kaken og tørk vekk kafferester før du doserer en ny espresso i
filterholderen. La det renne litt vann ut av fordelingsfilteret før du
monterer filterholderen med ny kaffe i – da fjerner du enkelt gamle
kafferester.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar