fredag 17. mai 2013

Brenne kaffebønner selv til hjemmebruk

 

For mange kan det virke ganske sært å brenne selv, men når tanken først har kommet inn i hodet, er det vanskelig å la vær å undersøke om det finnres muligheter. Jeg kan avsløre det med det samme: -Ja du kan brenne kaffe selv hjemme, og resultatene kan bli fremragende med et begrenset budsjett for utstyr! Er du en av de som  tør å ta ting helt ut, så kan du fortsette å lese. foretrekker du å kjøpe ferdigmat på pose, og synes micro er egnet sted for matlaging er ikke dette innlegget beregnet på deg :o)

Å brenne kaffe hjemme åpner opp for nye sanseinntrykk, aroma  og lukter, sprer seg rundt i rommet, Det anbefales at du har skikkelig ventilering! Det krever en del innsats, og nøysomhet, men når du etterpå sitter og nyter en nytraktet kopp kaffe, eller espresso overgår belønningen allt strevet. Aromaen og smaken er rett og slett eksplosiv. Kaffeopplevelsen blir ikke større en dette. Selv om de aller beste kaffebrenneriet brenner av "enda bedre kvalitet" er det følelsen av å lage noe genuint fra bunnen som er overveldende. -Det eneste som mangler er at kaffebønnene er dyrket bak i egen hage, men så langt har jeg ikke gått enda!


Hvorfor brenne kaffe hjemme?

Garantert fersk kaffe. Jeg lover at å brenne selv øyeblikkelig vil heve både din filterkaffe/presskannekaffe og din espresso, eller den bryggemetoden du foretrekker å anvende!

Ettersom hjemmebrenning er både tidkrevende og upraktisk, og rent objektivt ikke er å anbefale, må det være din egen interesse og at du "brenner" for kaffe som må være motivasjonen og drivkraften. Brenner du kaffebønner selv vil du lære om forskjellige typer kaffe og hvordan de bør brennes for å gi deg en spesiell og unik personlig kaffe opplevelse.

Du vil lære å forstå hvordan brenningsgrad påvirker smak og holdbarhet m.m

Du lærer å blande kaffe, og komponer de blandinger som passer perfekt til den kaffedrikken du liker best.

Økonomisk perspektiv:

Et kilo grønne bønner koster 70-90 kroner. Disse kan du ha liggende i flere år hvis du oppbevarer dem på riktig måte. Sammenlign dette med hva du betaler for 250g ferdigbrent kaffe i din lokale kaffebar

Utstyrsliste for kaffebrenning:
  • Gode ventilasjonsmuligheter
  • Et utvalg grønne bønner
  • En  kaffebrenner
  • Oppbevaringsbokser eller poser til oppbevaring av ferdigbrent kaffe
  • To dørslag til avkjøling (hvis man bruker popcornmaskin som brenner)
  • Diverse andre småting avhengig av hvordan du ønsker å organisere arbeidet
BrennerMitt inntrykk er er at markedet for kaffebrennere er svært begrenset i Norden og for så vidt i resten av Europa også. I statene er det langt flere produkter rettet mot hjemmemarkedet. Der har de også mulighet for å kjøpe meget billige popcornmaskiner i såkalte ”thrift stores”. Ofte koster de bare et par dollar. Det er en meget billig inngangsbillett.

Tilbake til Norden. Jeg  deler markedet i tre: budsjett, middel, high-end
  • Budsjett: stekeovn, kjele, stekepanne m.m
  • Middel: Popcornmaskin, Hearthware Precision, Hearthware I-roast
  • High-end: Swissmar Alpenrøst, Probat sample roaster og lignende
Alternativene i budsjettklassen er dårlige. I statene kunne man kjøpt en popcornmaskin, men her er det mer primitive redskaper som må tas i bruk. Ingen gir gode og konsistente resultater. Brenning i stekeovn gir for eksempel flat smaksprofil og ujevnt resultat.

Middelklassen, her blir det straks mye, mye bedre. Med en popcornmaskin av riktig type kan man for 3-400 kroner få noe som brenner meget jevnt og bra. Ulempen er den lave kapasiteten på ca 80-90 g og den totale mangelen på automatikk og funksjonalitet for å samle opp ”chaff”. ”Chaff” er det ytterste, tynne filmlaget som faller av bønnene under brenning. I tillegg er ikke popcornmaskiner laget for dette formålet. Temperaturene er høye og levetiden reduseres. I de fleste tilfeller vil den likevel vare lenge og helt klart forsvare investeringen. Det er meget viktig å velge en popper av riktig type. Kammeret må ha et spesielt design og den må tåle høy temperatur før den slår seg av (snill termosikring). Hos Sweetmarias kan du lese mer om hvilke popcornmaskiner som er egnet.


Riktig type kammer i popcornmaskin.
Popcornmaskiner egner seg til kaffebrenning fordi bønnene kan sirkulere fritt i meget varm luft. Det gir en jevn og fin brenningsprosess, men den er samtidig meget rask (ofte så lite som 5 min for espresso) og rett på sak sammenlignet med store proffbrennere. En proffbrenner av trommelslaget vil i tillegg til varmluft overføre varme fra kontakt med selve trommelflaten. Både luftmengde og trommelvarme kan fullt reguleres. Med denne fleksibiliteten kan man trekke brenneprosessen lenger ut i tid slik at bønnene får lengre tid til å utvikle seg. Ikke minst kan man eksperimentere med brenneprofiler som passer den enkelte bønne best. En brenneprofil er rett og slett de ulike temperaturene bønnene utsettes for i løpet av brennetiden. Alle sier proffe trommelbrennere gir større fylde og en mer kompleks smak enn rimelige løsninger som popcornmaskiner.


Det blir likevel utrolig bra med popcornmaskin også!
I middelklassen har man til nå også funnet en brenner kalt ”Heartware precision”. Denne er nå dessverre trukket fra markedet, men vil om kort tid bli erstattet med ”I-Roast” fra samme produsent. Begge to bygger på varmluftsbrenning slik som en popcornmaskin, men gir en rekke andre finesser som veldig effektiv sirkulering av bønnene i brennekammeret, oppsamling av chaff osv. Den nye I-Roast vil i tillegg ha muligheter for å lage egne brenneprofiler som kan lagres til neste bruk. Sammenlign dette med en popcornmaskin hvor man kjører full power fra første sekund. Bønnene vil likevel oppleve en gradvis temperaturøkning på grunn av at bønnemassen og brennekammeret i seg selv må varmes opp.

Det blir likevel helt klart en fordel å kunne designe egne profiler helt fritt. Mer informasjon om begge to kan man finne på Heartware sin hjemmeside.

I high-end klassen finner man Swissmar Alpenrøst som koster om lag 3000-3500 kroner. Det er en mini-trommelbrenner for hjemmemarkedet med en ganske stor kapasistet på 250 gram. Den har en ferdigprogrammert profil (kan ikke endres) som gir brennetider på typisk 15-20 minutter for espresso. Ulempen er at man ikke kan se bønnene. Lokket er svart og uten vindu. Man blir tvunget til å lytte etter poppelydene (first and second crack) for å vurdere hvor langt man er kommet i brenneprosessen og så manuelt starte avkjølingsprosessen. En klar fordel er automatisk kjølingsprosess og innebygget oppsamling av chaff i et brett som man bare trekker ut og tømmer.

Skal man virkelig ha det aller, aller beste, må man investere i en proff testbrenner som for eksempel produsenten Probat tilbyr. De vet jeg ikke engang prisen på. De er dyre og en smule overkill til hjemmebruk.

Grønne bønner

Grønne bønner kan man skaffe flere steder i Norge. Mer informasjon om dette vil komme  senere. Det er viktig at grønne bønner oppbevares riktig. Helst skal de ligge i et rom med god luftsirkulasjon, ikke for varmt eller kaldt og heller ikke høy luftfuktighet. Følger man dette kan bønnene ligge klare for bruk i flere år.

Dette var en kort innføring  i hjemmebrenning av kaffe. Ønsker du lese mer om kaffebrenning anbefales  www.sweetmarias.com , samt boken ”Home Coffee Roasting” av Kenneth Davids. Sistnevnte bok kan kjøpes rimelig hos for eksempel www.amazon.co.uk.


Kilder: www.temperato.no


1 kommentar:

  1. Råkaffe.no har nylig startet opp i Norge. Så nå kan du kjøpe grønne kaffebønner uten ventetid.

    SvarSlett